Budjetti ja budjetointi

27.05.2013

Budjettisarjan ensimmäinen osa tarkastelee budjettia ja budjetointia ihan yleisellä tasolla. Seuraavilla viikoilla mennään sitten tarkemmin eri budjettien tarkasteluun. Muistathan, että tässä sarjassa budjetointia käsitellään ensisijaisesti kirjanpidon ja kirjanpitäjän näkökulmasta!

Budjetti – yrityksen talousjohtamisen tärkein työkalu

Budjetti on ikään kuin numeraalinen toimintasuunnitelma, jonka avulla yrityksen taloudellista toimintaa johdetaan tietyn ajanjakson aikana. Budjetti on hyvä työkalu tavoitteiden asettamiselle sekä tavoitteiden saavuttamiseen tarvittavien toimenpiteiden määrittämiselle. Sen avulla seurataan myös tavoitteiden toteutumista. Budjetin voikin sanoa olevan yrityksen talousjohtamisen tärkein ja olennaisin työkalu.

Budjetti on mahdollista määrittää vaikkapa vuodeksi eteenpäin, mutta siinä tapauksessa realistisen budjetin aikaansaaminen vaatii yritystoiminnalta jo tiettyä vakiintuneisuutta. Monille pk-yrityksille on järkevämpää budjetoida lyhyempiä ajanjaksoja kerrallaan. Budjettikausihan voi olla vaikka vain kuukauden mittainen. Toki aina kannattaa tehdä myös kiinteä pitkän tähtäimen suunnitelma, mutta se on usein järkevää palastella pienempiin osakokonaisuuksiin ja valmistautua päivittämään sitä aina tarpeen tullen.

Ota aikaa budjetin tekemiselle

Budjetin tekeminen on varmasti jokaiselle yrittäjälle tuttua puuhaa. Tai ainakin sen pitäisi olla. Paperille laitettu suunnitelma kannattaa aina, sillä se helpottaa huomattavasti tavoitteiden toteutumisen seurantaa.

Yksi haastavimmista asioista budjetin tekemisessä varmasti on se, että sen tekeminen vie yrittäjältä kallisarvoista aikaa. Useiden siihen käytettyjen tuntien lopputuloksena budjetti siitäkin huolimatta perustuu aina vain parhaimpaan valistuneimpaan arvaukseen yrityksen tulevasta toiminnasta ja mahdollisuuksista. Tästä syystä onkin tärkeää, että budjetin laatijalla on mahdollisimman realistinen käsitys yrityksen nykytilasta. Historiatietojen ja menneen kehityksen arviointi ovat keinoja tehdä niin sanottua nykytila-analyysia.

Kirjanpitäjän vinkit budjetointiin

  • Säilytä kirjanpidosta saamasi yrityksen talouden historiatiedot tallessa yhdessä paikassa.
  • Ennen kuin aloitat uuden budjetin tekemisen, käy läpi muutaman edellisen vuoden kirjanpitoa. Huomaatko kenties jotain kausivaihtelua tai säännöllisesti toistuvia maksuja? Lisää nämä huomiot tekemääsi budjettiin.
  • Vastaavasti voit pyytää kirjanpitäjääsi tekemään sinulle analyysia muutaman edellisen vuoden kirjanpidosta.
  • Pyydä ulkopuolisen mielipidettä omaan budjettihahmotelmaasi. Onko sinulla kenties joku yrittäjäkollega, jolta voisit pyytää konsultaatiota?
  • Laadi budjetti sellaiseen muotoon, että sen toteutumista on helppo myös seurata.
  • Ole realistinen ja rehellinen! Teet budjettia ennen kaikkea oman itsesi vuoksi, helpottamaan omaa taloussuunnitteluasi, joten ylilyönneillä huijaat vain itseäsi.
  • Kun katsot historiatietoja, huomaa, että osa kuluista muuttuu myyntimäärän mukaan ja osa pysyy kiinteinä. Nämä tiedot pysynevät samanluonteisina jatkossakin, joten muista skaalata niitä myyntimäärän mukaan myös budjetissa.

 

Lue lisää budjetoinnista

Katsohan esimerkiksi Yritys-Suomi -verkkosivut. Sieltä löytyy yleistä asiaa budjetointiin liittyen ja vieläpä mukavan tiiviissä muodossa.

 

Takaisin »