Minnan blogi

Yksi ominaisuus yhdistää menestyviä yrittäjiä. (Kauppalehti)

( 21.07.2013 )

Mikä saa yrittäjän onnistumaan ja johtaa menestykseen, kysyy Inc.

Monet väittävät innovatiivisuuden olevan menestyksen takana, mutta se ei ole ratkaiseva tekijä.

Mikä saa yrittäjän onnistumaan ja johtaa menestykseen, kysyy Inc ja luettelee monta sellaista asiaa, joita yleensä pidämme menestyksen rakennuspuina.

 

Yleisimmin uskotaan, että menestys odottaa heitä, joilla on kyky innovoida. Näin on varsinkin startup-yrittäjien kohdalla, sillä heillä on yleensä kykyä ja varsinkin halua kyseenalaistaa liiketoimintamalleja ja tuoda sitä kautta parannuksia jokapäiväisiin tuotteisiin ja palveluihin.

Innovatiivisuus yksin ei kuitenkaan riitä.

Entäpä pääoman saatavuus? On vaikea aloittaa liiketoimintaa, jos yrittäjällä ei ole rahaa. Silti on paljon onnistuneita startuppeja, jotka ovat sinnitelleet todella vähällä pääomalla ensimmäiset vuotensa. Ei siis kannata takertua rahaan.

Johtamiskykyjenkin nimeen monet vannovat, mutta ovat lopulta väärässä. Yrittäjiksi ryhtyvät usein henkilöt, jotka ovat jollakin tavalla äkkipikaisia tai äkkivääriä. Harvalla heistä on kärsivällisyyttä valmentaa työntekijöitä. Jos he ovat tykästyneet johtamiseen, he luultavasti hakeutuvat suuryrityksiin uuden aloittamisen sijaan.

Se yksi asia, joka kaikkia yrittäjiä yhdistää, on rohkeus, poikkeuksellinen rohkeus.

Rohkeutta ei ole kuitenkaan jaettu maailmaan roppakaupalla. Se on harvinaista herkkua.

Lukuisat tutkimukset  osoittavat, että ihmiset arvostavat ennen kaikkea turvallisuutta. Useimmat ihmiset sietävät melkein mitä tahansa - huonoa avioliittoa, tunkeilevia viranomaisia, kamalaa pomoa ja hikistä työtä - jos vain he tuntevat olonsa turvalliseksi.

Tämä on Incin mukaan surullista.

Yrittäjät eivät kuitenkaan ole tällaisia. Vaatii rohkeutta luopua ennustettavuudesta työmaailmassa. Samoin vaatii rohkeutta uhrata taloudellinen pesämuna vain käynnistääkseen jotakin, josta ei tiedä, miten siinä käy. Vaatii myös rohkeutta ottaa epäonnistumisen riski. Ja vaatii rohkeutta tehdä unelmista totta.

Ja ennen kaikkea e vaatii rohkeutta luovuttaa ohjakset, kun firma käynnistyksen jälkeen lähteekin kasvuun. Silloin pitää myöntää, etteivät omat rahkeet enää riitä.

Incin mukaan juuri siksi yrittäjät ovat  todellisia nykymaailman sankareita.

 

 

Takaisin »