Mikä on yrityksen kassabudjetti?

27.05.2013

Myyntilaskuja on sisässä, mutta kassassa ei ole tarpeeksi rahaa palkan- tai laskunmaksupäivänä. Kuulostaako tutulta? Tee itsellesi kassabudjetti ja löydä ratkaisu tähän ongelmaan. Ja jotta todella ymmärrät kassabudjetin tärkeyden niin sen toinen nimihän on maksuvalmiusbudjetti…

Mistä raha tulee ja minne raha menee

Kassabudjetin pääperiaate on hyvin yksinkertainen. Sen avulla seurataan, mistä ja milloin yritykselle tulee rahaa ja vastaavasti minne se raha yrityksen kassasta lähtee. Kassabudjettiin merkitään siis tilille saapuvat suoritukset sekä erääntyvät maksut. Tällä tavalla on helpompaa seurata, onko yrityksen tilillä tarpeeksi rahaa esimerkiksi tulevina laskunmaksupäivinä.

Lyhyesti sanottuna kassabudjetin avulla pystyt paremmin:

  • ennakoimaan, milloin tilillä on tai ei ole rahaa
  • suunnittelemaan, milloin pystyt tekemään isompia hankintoja
  • tiedät, milloin kannattaa hieman säästellä
  • tekemään realistisempaa menojen suunnittelua.

 

Kirjanpitäjän vinkit kassabudjetin tekemiseen

  1. Tunne asiakkaidesi maksukäyttäytyminen! Tarkista, kuinka kauan siihen oikeasti menee ennen kuin asiakkaat maksavat heille lähettämäsi laskun. Mikä on siis asiakkaan oma aikataulu vielä sen virallisen maksuajan jälkeen? Ota tämä tieto huomioon kassabudjetissasi!
  2. Jos myyntisaamisten kierto on kassallesi aivan liian pitkä, kannattaa sinun käydä maksuehtosi uudestaan läpi. Pyri siis saamaan myyntilaskuillesi lyhyempi maksuaika ja vastaavasti ostoaikatauluille hieman pidempi maksuaika.
  3. Älä yritä tehdä tarkkaa kassabudjettia liian pitkälle eteenpäin vaan varaudu ennemminkin sopeuttamaan sitä tilanteen mukaan. Hyvin monissa tapauksissa yrityksen rahavirtoja on hankalaa arvioida kovin pitkäksi ajaksi eteenpäin.  Muista, että hyödyt paljon enemmän tarkemmasta, mutta lyhyemmän aikavälin kassabudjetista kuin hyvin pitkälti arvailun varaan perustuvasta pitkän tähtäimen suunnitelmasta.
  4. Tee itsellesi kassabudjetti! Se oikeasti auttaa sinua yrityksesi talouden ylläpidossa.

 

Tarvitsetko apua kassabudjetin tekemiseen?

Kassabudjetin tekemistä ei valitettavasti täysin voi ulkoistaa kirjanpitäjälle, mutta meiltä saa kyllä apua sen tekemiseen. Ota siis yhteyttä, jos haluat luoda tehokkaammat käytänteet yrityksesi kassan seurannalle.

 

Takaisin »